De tradities van een Indiase bruiloft

Als je Bollywood kent, dan heb je vast wel een keer een Indiase bruiloft gezien. Kleurrijke decoraties, fascinerende tradities en geweldige dance moves. Vandaag deel ik alle weetjes over de magische Indiase bruiloft.


De Indiase bruiloft is een bijzondere gelegenheid. In India heerst het Hindoeïsme, waardoor de meeste rituelen gebaseerd zijn op het geloof. Wanneer een Hindoestaans koppel wil trouwen, komen de families eerst bij elkaar om akkoord te gaan. Nadat dit gebeurd is, brengt de vader van de bruid met gekleurd poeder een rode vlek op het voorhoofd van zijn schoonzoon en schenkt hij hem zoetigheden en fruit.


Bachelor party

Twee dagen voor het huwelijk vindt Matkorwa plaats. Dit is een bachelor feest waarbij de bruid en bruidegom apart een feest geven. Op dit feest wordt er een beetje aarde opgegraven dat later gebruikt wordt bij een huwelijksritueel. De dag voor de bruiloft noemen ze Bhattwan. Op deze dag wordt er een offerdienst gehouden. Daarna wordt er door de vrouwen van de familie ongepelde rijst of Padi gepoft (Lawa). Ook dit zal gebruikt worden bij een huwelijksritueel. Op de dag van de bruiloft (Sahdie) verzamelt iedereen zich bij het huis van de bruidegom voor de Baraat: de bruidsstoet. De bruidegom is gekleed in een kleurig gewaad en wordt gevraagd om samen met andere single mannen voor de laatste keer rijstebrij te eten bij zijn moeder. Dan is het tijd om richting de bruid te gaan. Er wordt vuurwerk ontstoken en geslagen op trommels.


Bruiloft rituelen

In de trouwzaal van een Indiase bruiloft wordt de bruidegom verwelkomd (Parchan) door de moeder van de bruid. Op een koperen schaal plaatst zij brandende oliepitjes die boven het hoofd van de bruidegom wordt rondgedraaid. Zo wordt hij voorgesteld aan de bruiloftsgasten. Hierna is het tijd voor de bruid om plaats te nemen onder het Maro (huwelijkstent/balkadijn). Zij brengt haar dank uit en gooit offeranden in het vuur en nodigt dan haar echtgenoot uit om ook plaats te nemen onder het Maro. Hij krijgt een bloemenketting om en neemt plaats op zijn speciale huwelijksbankje. Daarna komen de ouders van de bruid erbij zitten en bieden het echtpaar geschenken aan. Tijdens de Hangadin wordt er officieel door de vader van de bruid gevraagd of de bruidegom zijn dochter aanvaardt. Dan komen zijn ouders erbij om de bruid geschenken aan te bieden.


Verbonden door de liefde

Aan het einde van de geloofsrituelen op de Indiase bruiloft wordt het koppel verbonden met de schoudersjaal van de bruidegom die vastgeknoopt wordt aan de jurk van de bruid. Daarna zetten beiden zeven stappen (Sathpadi) richting de Poolster, omdat de Poolster en de zon getuigen moeten zijn. Als laatst wordt er door de man rood poeder aangebracht op de haarscheiding van de bruid. Het is dan tijd voor de bruiloftsgasten om het echtpaar te huldigen met bloemen en rijstkorrels. En zo begint het officiële feest met uitgebreid Indiaas eten, energieke dansen en volop gezang (source: huwelijk.nl/magazine).


Kleurrijke Indiase bruiloft

They looooove color! Op een Indiase bruiloft is er altijd een Maro aanwezig. Dit is een soort tent op het podium waar vooral kleurrijke doeken worden opgehangen. De kleuren die het meest gebruikt worden zijn rood, goud, oranje en geel. De kleuren staan voor geluk, reinheid, rijkdom en welvaart. Niet alleen dragen de bruid en bruidegom vaak feestelijk gekleurde kleding, maar ook de bruidsgasten zijn niet beperkt tot het dragen van een bepaalde kleur. In tegendeel, het is een kleurrijk festijn!


Recyclen

Wanneer de bruiloft voorbij is wordt er niks meer met de bruidskleding gedaan. Inplaats van de stoffen weg te gooien, worden ze nu hergebruikt door er prachtige Poefjuh's van te maken. Zo heeft elk Poefjuh zijn eigen verhaal en geschiedenis!


Ps. Elk Poefjuh is hierdoor uniek en zijn er dus nooit 2 dezelfde Poefjuh's te koop.


Liefs Nissrine40 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven